Doğru Hız Testi Nasıl Yapılır?

IPTV’de yayınların stabil çalışması kadar önemli olan diğer konu da internetinizin stabil bir hıza sabip olmasıdır. Bir çok kişi “Yayın donuyor, yayın takılıyor” diye şikayet ederken kendi alt yapısının buna uygun olup olmadığını göz ardı ediyor.

IPTV internet üzerinden çalışan bir sistem olduğu için can damarı internetin stabil çalışmasıdır.

Kısaca,

Öncelikle, Türkiye’de internet alt yapısı zaten yeterince kötü. 2 Tane ana hizmet sağlayıcı var. Birisi Türk Telekom, diğer Superonline. Bunlar haricindeki tüm firmalar Türk Telekom alt yapısını kullanıyor. Peki nasıl oluyor da Türk Telekom’da 500TL olan paket, diğer alt firmalar da 200TL olabiliyor? Çünkü Türk Telekom, eskiyen, hurdaya ayrılacak alt yapılarını ve portlarını bu ucuz firmalara kiralıyor. Bu durumda da siz 200TL’ye internet kullandığınızı sanarken, sorunlu, problemli alt yapıdan hizmet alıyorsunuz. Bu alt firmaların interneti bu kadar iyiyse, Türk Telekom veya Superonline kullananlar enayi oldukları için mi bu 2 ana firmayı tercih ediyor sizce? Türk Telekom ve Superonline’ın bu fiyatlara 1 tane abonesinin kalmaması gerekmez mi? Bi düşünün bakalım…

Öncelikle, IPTV için hızdan daha önemli olan şey, stabil bir alt yapıdır. Bu ne demek? ADSL bir alt yapıda kullandığınızı sandığınız 100 Mbps hız, asla stabil çalışmaz. Çünkü eski tip bakır kablolar ile internet sağlamaktadır. Buna karşılık, fiber alt yapıda kullandığınız 20 Mbps hız çok daha stabildir.

Türk Telekom’un en fazla 50 Mbps veririm dediği bölgede, Türk Telekom alt yapısı kullanan ucuz kiralık firma ben 100 Mbps veririm diyor, burada mantıksız bir durum yok mu? Bakıyorsunuz, gerçekten 100 Mbps veriyor, ama milisaniyelik kopmalar oluyor sürekli. Siz bunu internette gezerken anlayamazsınız, veya YouTube’ta bir video izlerken farketmezsiniz. Çünkü ön bellek ile kullanıyorsunuz. Ancak, ne zaman ki sonu belli olmayan, bir canlı yayın izlediğinizde bu milisaniyelik kopmaları farkedersiniz. İşte o anda başlar, donmalar, takılmalar.

Ayrıca, yaptığınız hız testleri, sizin mahallenizdeki en yakın santrale olan hızınızı gösterir. Halbuki internette gezerken, IPTV kullanırken bu server bilgisayarlar sizin mahallenizde değil ki, hepsi yurt dışında, doğal olarak sizin hız testini yurt dışında bir lokasyona yapmanız gerekir. Bu sayede gerçek hız testinizi görebilirsiniz.

Sonuç olarak;
Hız testi yaparken, aşağıdaki görselde olduğu gibi, yurt dışı bir lokasyona hız testi yapmalısınız. Ayrıca, sabah saat 10’da yaptığınız hız testi ile akşam 7’de yaptığınız hız testi birbirinden çok alakasızdır. Çünkü akşam 7’de herkes evinde oluyor ve herkes internet kullanımı yapıyor. Bu yüzden de bölgenizde internet yavaşlamış oluyor. Akşam saatlerinde, yurt dışı lokasyona hız testi yaparak gerçek hızınızı görebilirsiniz.

https://www.speedtest.net

Bu İşleme İzin Vermiyoruz!