IPTV Server Kurmak

Eveeet… Bugün herkesin aradığı ama hiç bir yerde kaynak bulamadığı bir konu ile karşınızdayız.

Çok detaylı bir konu ama bunu size en basite indirgenmiş şekilde, mümkün olduğunda özetleyerek anlatacağız.

IPTV Server Nedir?

İçerisinde canlı kanallar, film ve diziler bulunan, müşterilerinize kullanıcı adı ve şifre vererek onların bu içerikleri izleyebilmesini sağladığınız sistemin genel adıdır.


IPTV Server Nelerden Oluşmaktadır?

1- Ana Server
2- Yayın Server’ları
3- Film ve Dizi Server’ları

Bunlardan kısaca bahsedelim:

1- Ana Server
Ana server, IPTV panel yazılımın yüklendiği, tüm kontrolleri sağlayabildiğiniz server’a verilen isimdir. Bu server’a kontrol paneli yazılım yüklenir ve canlı yayınlar, filmler, diziler, müşteriler, bayiler, ayarlar tamamen bu server üzerinden yapılır.

2- Yayın Server’ları (Load Balancer)
Yayın server’larına canlı yayın kaynakları eklenir ve bu server’lar üzerinden canlı yayınlar yayınlanır.

3- Film ve Dizi Server’ları
Seç-izle film ve dizi arşivinizi yükleyip yayınlacağınız server’lara verilen isimdir.

IPTV Server için Neler Gerekmektedir?

1- En az 1 adet ana server
2- En az 1 adet yayın server’ı
3- En az 1 adet film ve dizi server’ı
4- Canlı yayınlara ait kaynaklar

IPTV Hizmeti vermeniz için server’ların hem donanımsal olarak çok güçlü olması gerekmektedir, hem de internet altyapısının büyük olması gereklidir. Bu server’lar offshore yani anonim sağlayıcılardan olmalı ki, herhangi bir log yakalanmasına mağruz kalmayalım. Ayrıca canlı yayınlar için kaynak satın almalı ve film ve dizi içerikleri için de büyük bir arşiv yüklemesi yapmalıyız.


Şimdi Adım Adım IPTV Server’ımızı Kuralım, Böylelikle Daha İyi Anlayacaksınız

Başlangıç için 1 adet ana server alıyoruz. Offshore hizmet veren firmalarda 1.000 Mbps Download ve Uploda garantili kotasız trafiğe sahip sunucu fiyatları en az 150€/Ay ‘dan başlamaktadır. Bu sunucumuza IPTV panel yönetim yazılımımızı yüklüyoruz.

Şimdi başlangıç için 1 adet yayın server’ı satın alıyoruz. Offshore hizmet veren firmalarda 10.000 Mbps Download ve Upload garantili kotasız trafiğe sahip sunucu fiyatı 750€ / Ay ‘dan başlamaktadır. Bu sunucumuza canlı yayınları ekleyeceğiz. Henüz bu işe yeni başladığınız için canlı yayınları kaynak sahiplerinden tedarik edeceksiniz. Örneğin, Türkiye kanallarını ekleyeceğiz. Ortalama 250 adet kanal ekleyeceğiz, kanallar 1 adedi ortalama 4€/Ay ‘dan satılmaktadır. Yani 250 adet Türkiye kanalı için aylık 1.000€ gibi bir kanal ödememiz olacaktır.

1 Adet film ve dizi server’ı satın alacağız. Yine aynı şekilde offshore hizmet veren firmalarda büyük disk kapasiteli bir sunucu başlangıç seviyeleri için 400€/Ay ‘dan başlamaktadır. Bu server’ımıza da film ve dizileri ekleyeceğiz.

Ana server yüklendi ve gerekli tüm ayarlar yapıldı. Yayın sunucumuz hazır, satın aldığımız kanalları içerisine ekledik. Film ve diziler için de server hazır, içerisinde bol bol film ve dizi ekledik. Artık hazırız.

Şimdi Ne Oldu?
Server bilgisayarların internetlerini basitçe anlatmak gerekirse; Örneğin yayın sunucumuzun interneti 2.000 Mbps simetrik download ve upload kapasitesinde, bu ne demektir? Server’a giren yayınlarınızın boyutu 2.000 Mbps’yi geçemez. Aynı şekilde server’dan izleme yapacak müşterilerinizin toplam kapasitesi de 2.000 Mbps’yi geçemez. 1 Yayın ortalama 5-7 Mbps trafik kullanır. Aynı şekilde, server’ı izleyen müşteri de 5-7 Mbps trafik kullanır.

Yani, 2.000 – 5 Mbps : 500 (Kanal & Bağlı Kişi)
Yayın sunucunuza en fazla 500 kanal ekleyebilirsiniz ve en fazla 500 müşteri bağlanabilir. Daha fazla kanal eklemek veya daha fazla müşterinin bağlanmasını istiyorsanız o zaman hem donanımsal olarak daha güçlü bir server almalısınız, hem de server’a altyapısı 2.000 Mbps’den daha geniş bir internet bağlantısı eklemelisiniz. Sunucunuza ekleyeceğiniz her 1.000 Mbps bant genişliği ortalama 150€/Ay fiyatındadır.


Şimdi Başlangıç için Bir Hesap Yapalım

1 Adet Başlangıç Seviyesinde Offshore Lokasyon 1.000 Mbps Upload ve Download Garantili Sınırsız Trafik Olan Ana Server: 150€/Aylık

1 Adet Başlangıç Seviyesinde Offshore Lokasyon 2.000 Mbps Upload ve Download Garantili Sınırsız Trafik Olan Yayın Server: 250€/Aylık

1 Adet Başlangıç Seviyesinde Offshore Lokasyon 1000 Mbps Upload ve Download Garantili Sınırsız Trafik Olan 60 TB Disk Kapasiteli Film ve Dizi Server: 400€/Aylık

Başlangıç için Sadece Türkiye Kanallarının Kaynaklarını Satın Alalım. 250 Adet Kanal Kaynağı: 1.000€/Aylık

Aylık Toplam Ana Giderimiz: 1.800€

Bu sisteme en fazla 500 müşteri canlı yayını izleyebilir, 250 müşteri film ve dizi izleyebilir. 5.000 kişiye satış yapmış olsanız bile en fazla server kapasiteniz kadar kadar kişi aynı anda bağlanabilir. Yani o anda server’a bağlanıp 500 kişi canlı yayın izleyebilir. 500 Kişi izlerken 501. kişi yayını izleyemez. Aynı şekilde 250 kişi film veya dizi izlerken, 251. kişi izleyemez. Umarım anlatabilmişimdir.


Biz Türk halkıyız, hemen kafadan hesap yaparız, ne kazanıyorlar acaba diye 🙂 Hemen onu da hesaplayalım.

Aylık ana giderlerimiz 1.800€ / Aylık
Biz bunun yanında, web sitesi maliyetleri, sürekli yasaklanan DNS maliyetleri, sürekli yasaklanan IP adresi değişim maliyetleri, film ve dizi eklemek için platformlara olan üyeliklerin maliyetleri, VIP torrent site maliyetleri, 7/24 bilgisayar başında olamayacağınız için ekip maliyeti vs vs gibi daha onlarca görünmeyen maliyeti saymıyoruz bile.

Bu sistemde canlı yayına en fazla 500 kişi bağlanabiliyordu. Örnek olarak, maç saatinde tüm müşterileriniz maçı izleyeceği için 500 kişiye hizmet verebilirsiniz. Risk alıp 5.000 kişiye satarsanız, 501. kişiden sonrası yayına bağlanamaz. Yani satış yaptıkça kapasitlerinizi de buna uygun hale getirip ilerlemelisiniz.

12 Aylık paketi ortalama 30€’dan satsak, 500 Kişi X 30€ = 15.000€ Kazandık, yıllık.
Peki yıllık giderimiz neydi? 1.800€ X 12 = 21.600€
Eğer sadece 500 kişiye satış yapacaksak, yıllık 6.600€ zarar ediyoruz.

Peki 1.000 kişi kapasiteli bir server oluşturacak olursak;
Yıllık Giderimiz: 2.200€ X 12 = 26.400€
Yıllık Gelirimiz: 30€ X 1.000 = 30.000€

İşte şimdi yıllık 3.600€ kazandık. Tabi bu cebimize geçmedi henüz, çünkü ödemeleri kendi hesabımıza alamıyoruz. Sahacılara ait IBAN üzerinden ödemeleri alıyoruz. Bu durumda da %25 sahacıların komisyonu kesiliyor. Bize kalan tutar yıllık 2.700€ Peki aylık ne kazanmış olduk? Sadece 225€

Bu tamamen başlangıç seviyesinde, hiçbir aksilik, yasaklama, IP değişim ücreti olmadığı, DNS değiştirmelerin olmadığı durumunda geçerli. Bu durumda bile 1.000 müşteriden aylık kazancımız sadece 225€

Şimdi 225€ ile 24 saat bilgisayar başında duracak ekibiniz var mı? Aksilik durumunda müdahale edebilecek misiniz? Cenazede bile olsanız, “Yayın yok” diye gelen binlerce mesajı cevaplayıp bir yandan da sistemi düzeltmeye çalışabilecek misiniz? Gece 4’te “Bi baksana birader” mesajı ile uyanacak mısınız? Var mısınız yapmaya? 🙂


Bize nerdeyse her gün “Kendi IPTV server’ımı kurmak istiyorum” mesajı geliyor. Bizde diyoruz ki; “En az 1.000 müşteriniz varsa veya 1 ay içerisinde 1.000 müşteri yapabilecekseniz ancak maliyetini çıkarırsınız, 1.000 müşteriden sonrası para bırakmaya başlar.”

Bu tabi ki, hiçbir olumsuz durum olmadığını varsaydığımızda olan senaryo. Bir de teknik sorunlar, 7/24 problemler ile uğraşmak, 7/24 içerikleri güncel tutmak, 7/24 satış yapmak… Bu işin içinden çıkabilir misiniz?

Hesaplar ortada. İlla yapacağım diyorsanız, buyrun kendiniz deneyin.

Bence siz bütün bu işleri bizim ekibimize bırakın, gelin bayimiz olun, hiç bir şey ile uğraşmayın, sattıkça kazanç sağlayın.

Alternatif olarak isterseniz; ilk kurulum, anahtar teslim, kanal kaynağı sağlama, teknik destek gibi konularda 12 yıllık tecrübemiz ile ücretli olarak yardımcı olabiliriz. Sadece net olarak yapmaya karar verdiğinizde Whatsapp’tan bu konuda mesaj gönderiniz. Aksi taktirde sorularınız için mesaj göndermeyiniz, yanıtlamıyoruz. Sorularınızı bu yazıya yorum yazarak sorunuz ki başkaları da soruların cevaplarını görebilsinler ve öğrenebilsinler.


Bu İşleme İzin Vermiyoruz!